To see our schedule with full functionality, like timezone conversion and personal scheduling, please enable JavaScript and go here.
10:00
10:00
30min
Welcome to OsmoDevCon 2019
Harald Welte

Welcome notice, organizational announcements, ...

Main Room
10:30
10:30
15min
Schedule Planning Friday
Sylvain Munaut, Harald Welte

Let's finalize the schedule at least for today

Main Room
11:00
11:00
30min
osmo-small-hardware.git update
Harald Welte, Dimitri Stolnikov, Sylvain Munaut

what has been happening in osmo-small-hardware.git

Main Room
11:30
11:30
30min
osmo-rfds: Osmocom RF delay simulator
Sylvain Munaut

osmo-rfds is a small project that is used to introduce configurable delay into an actual RF path. This is used e.g. to simulate propagation delay and test timing advance control loops in Osmocom GSM.

Main Room
12:30
12:30
30min
subscriber create on demand in post-NITB world
Oliver Smith

subscriber create on demand in post-NITB world

Main Room
13:00
13:00
120min
Lunch Friday

Sandwiches + Salads

Main Room
15:00
15:00
30min
Aastra/Mitel DECT base station dissection
Harald Welte

Let's look behind the scenes of modern "enterprise" DECT base stations

Main Room
16:00
16:00
30min
The iCE40 FPGA
Sylvain Munaut

Overview of this device and various things I did with it during the year

Main Room
16:30
16:30
30min
Software defined E1
Sylvain Munaut

The progress made so far, what's left to do ...

Main Room
18:00
18:00
30min
Frequency hopping for SDR based GSM mobile station
Piotr Krysik

How to add frequency hopping to GNU Radio based GSM mobile station transceiver?

Main Room
18:30
18:30
30min
MSC / MGW / SDP / channel type issues
Keith Whyte

MSC / MGW / SDP / channel type issues

Main Room
19:00
19:00
60min
Dinner Friday

Seerose

Main Room
20:00
20:00
240min
Unstructured Supplementary Social Event (USSE) Friday

Chat + Hack + Drink

Main Room
10:00
10:00
15min
Schedule Planning Saturday
Sylvain Munaut, Harald Welte

Let's finalize the schedule at least for today

Main Room
10:15
10:15
10min
osmo-config-merge
Harald Welte

Introducing a small tool that can be used to manage incremental changes to libosmocore/vty-style configuration files. How it works + quick demo

Main Room
10:30
10:30
30min
SGs interface in OsmoMSC
Philipp Maier

Recently, we introduced a SGs interface to osmo-msc for CSFB and SMS interoperation with 4G/LTE. This talk covers SGs interface basics as well as how we added it to osmo-msc

Main Room
11:00
11:00
30min
Production-Grade Cell Broadcast for Osmocom
Harald Welte

In Q2+Q3 2019, the speaker is working on a [funded] project to implement proper Cell Broadcast support in Osmocom. Let's cover the current status and the goals for this project, including

  • a proper OsmoCBC
  • 3GPP standard interfaces between CBC and BSC
  • OsmoBSC side scheduling of SMCB
  • 3G support for SABP (Service Area Broadcast)
  • Tools for easy generation of standard messages, particularly ETWS/CMAS/WEA/EU-ALERT/...
Main Room
12:00
12:00
30min
OsmocomBB, LUA and virtualized load testing
Holger Freyther

FIXME

Main Room
12:30
12:30
120min
Lunch Saturday

Soups + Sandwiches

Main Room
14:30
14:30
30min
External SMS interface: SMS over GSUP
Vadim Yanitskiy

Recently an external interface for SS/USSD was introduced. This time I am going to present an alternative (to SMPP) way of forwarding SMS messages between the Osmocom CNI and SMSC (Short Message Service Center) or some ESME (External Short Messaging Entity).

Main Room
15:00
15:00
30min
35C3 aftermath
Neels Hofmeyr, Alexander Couzens

Let's cover how the Osmocom GSM + 3G test network worked @ 35C3

Main Room
15:30
15:30
60min
Inter-MSC handover: How it works and how we implement it
Neels Hofmeyr

This talk covers Inter-MSC hand-over both on the conceptual side, as well as the osmo-msc implementation.

Main Room
16:30
16:30
30min
Osmo-GSM-Tester: (E)GPRS test setup
Pau Espin Pedrol

How we put all pieces together in osmo-gsm-tester to have (E)GPRS tests for different scenarios. Issues found during the process, fixes and workarounds.

Main Room
17:15
17:15
30min
Iu / 3G testing of OsmoMSC, OsmoSGSN + OsmoHNBGW using TTCN3
Harald Welte

Architecture of our upcming Iu test cases in TTCN-3

Main Room
18:30
18:30
30min
osmo-trx / osmo-bts-trx discussion
Alexander Couzens, Sylvain Munaut, Joachim Steiger, Pau Espin Pedrol

discuss current issues around osmo-trx / osmo-bts-trx

Main Room
19:00
19:00
60min
Dinner Saturday

essen-statt-kochen

Main Room
20:00
20:00
240min
Unstructured Supplementary Social Event (USSE) Saturday

Chat + Hack + Drink

Main Room
10:00
10:00
15min
Schedule Planning Sunday
Sylvain Munaut, Harald Welte

Let's finalize the schedule at least for today

Main Room
10:15
10:15
30min
Running Osmocom combined with LTE
Harald Welte

What do we need to do in order to operate a 4G/LTE network that's integrated with Osmocom 2G/3G?

Main Room
10:45
10:45
30min
nextepc from the Osmocom point of view
Harald Welte

Let's have a bit of a run-through on the nextepc software architecture (threads, libraries, ...) to understand what's similar and what's different from the Osmocom CNI projects

Main Room
12:00
12:00
30min
The quest for higher (satcom) bands
Dimitri Stolnikov

In this talk we're going to cover the possibilities to receive higher (satcom) bands with a reasonable budget.

Main Room
12:30
12:30
30min
re-introducing osMUX in osmo-{bsc,msc,mgw}
Pau Espin Pedrol

re-introducing osMUX in osmo-{bsc,msc,mgw}

Main Room
13:00
13:00
120min
Lunch Sunday

Wraps

Main Room
15:00
15:00
30min
OsmocomBB Layer1 on Mediatek: Status Report
Craig Comstock

I would like to share my progress in porting layer1 to fernvale (MediaTek 626x chipset) and discuss how best to proceed with the goal of getting layer1+nuttx+mobile on fernvale as well as related devices like sim800[A-Z] and dz-09 like watches. Possibly also discussing newer chipsets like mtk6735/6737 (zte obsidian and orange pi 4g/iot board).

Main Room
16:00
16:00
30min
osmo-remsim: Remote SIM software
Harald Welte

Since the first osmo-remsim tag has been pushed to the repo on April 1st (no April fools joke!), let's have a look at the software, it's capabilities, configurations and architecture

Main Room
16:30
16:30
30min
GPG keysigning party
Harald Welte

Let's grow the web of trust and do some gpg keysigning among Osmocom developers

Main Room
17:00
17:00
30min
State of the T.I.C. (rhizomatica) network in Oaxaca
Keith Whyte

Review of the Mobile Networks in Oaxaca

Main Room
17:30
17:30
30min
Doing long distance digital links using the HF radio band / Rhizomatica's HERMES project in Mexico
Rafael Diniz, Keith Whyte

In this talk we will present the system we used in the HERMES (High-frequency Emergency and Rural Multimedia Exchange System), winner of the Off-the-Grid Internet Challenge of Mozilla WINS Challenge.

At HERMES demonstration in Mexico the system was composed by a couple of ICOM IC-7100 radios (100W peak output power), doing NVIS (Near Vertical Incidence Skywave) skywave communication between a community in the mountains and capital of the state. An SDR modem designed to be used with standard HF transceivers, and the software to connect everything (including the Osmocom GSM stack) together with a GSM BTS were assembled to provide emergency communication to any isolated place.

Main Room
18:00
18:00
30min
CCC Camp 2019 cellular network plans
Alexander Couzens

Let's talk about plans for cellular networks at the CCC camp

Main Room
18:30
18:30
30min
RRLP / OsmoLCS revamping?

RRLP / OsmoLCLS revamping

Main Room
19:00
19:00
120min
Dinner Sunday

Chinese Food @ Ming Dynastie

Main Room