To see our schedule with full functionality, like timezone conversion and personal scheduling, please enable JavaScript and go here.
10:00
10:00
15min
Welcome to OsmoDevCon 2018
Harald Welte

Welcome by the Organizer

Main Room
10:30
10:30
30min
year 1 after the NITB split / new features, "dropped" features
Neels Hofmeyr

Good and not-yet-so-good parts of the new software components that we split the osmo-nitb into: osmo-bsc, osmo-msc, osmo-hlr

Main Room
11:30
11:30
30min
MGCP and where/how we use it in Osmocom
Philipp Maier

The MGCP protocol as used between OsmoMGW and OsmoBSC/OsmoMSC

Main Room
12:00
12:00
30min
osm-mgw: The new Osmocom Media Gateway
Philipp Maier

osmo-mgw is the Osmocom Media Gateway used by both OsmoBSC and OsmoMSC

Main Room
12:30
12:30
15min
3GPP LCLS: Local Call, Local Switch
Harald Welte

This is a quick intro about 3GPP LCLS and its state on the Osmocom roadmap

Main Room
12:50
12:50
15min
The IuUP (User Plane) Protocol
Harald Welte
Main Room
13:30
13:30
60min
Lunch April 20 (Sandwiches + Salads)

Sandwiches + Salads by Bärlifood

Main Room
15:00
15:00
30min
Re-introducing E1/T1 to post-NITB Osmocom
Harald Welte

OsmoNITB had E1/T1 support as well as IP support for Abis. The E1/T1 was lost in the move towards OsmoBSC.

Main Room
15:30
15:30
30min
Ericsson RBS 6000 base stations
Harald Welte

Intro to the Ericsson RBS6000 radio base station family

Main Room
16:00
16:00
15min
Software Defined E1
Harald Welte

E1/T1 adapters are rare and expensive, and almost always require PCI/PCIe. Let's change that.

Main Room
17:00
17:00
30min
External USSD interface
Vadim Yanitskiy

The current state of external SS/USSD interface support in the Osmocom software.

Main Room
17:30
17:30
30min
load-based hand-over in OsmoBSC
Neels Hofmeyr

We now have the "Handover Decision 2" in osmo-bsc, using many more indicators than one BTS' RXLEV and RXQUAL

Main Room
18:00
18:00
30min
Osmocom KPI: counters, rate counters, stats items, statsd
Daniel Willmann
Main Room
18:30
18:30
15min
RFC: 10 years Osmocom party?
Harald Welte

It's almost 10 years of Osmocom now. Should we have a celebration? When? Where? How?

Main Room
19:00
19:00
30min
2017 retrospective: The year of the {NITB split, regressions}
Harald Welte

2017 was a year of changes for the Osmocom CNI projects

Main Room
20:00
20:00
120min
Dinner April 20 (Ming Dynastie, external location)

Chinese Food at Ming Dynastie

Main Room
10:00
10:00
30min
TTCN-3 introduction
Harald Welte

Very quick Introduction into the TTCN-3 domain-specific programming language

Main Room
10:30
10:30
30min
State of the Osmocom TTCN-3 Test Suites
Harald Welte

Where are we in terms of the state of TTCN-3 test suites for the Osmocom CNI elements?

Main Room
11:00
11:00
45min
state of osmo-gsm-tester
Pau Espin Pedrol

osmo-gsm-tester is the end-to-end test setup with Modems, BTSs and a full cellular network

Main Room
11:45
11:45
30min
Faster VTY and CTRL interface test
Neels Hofmeyr

using new osmo_interact_vty.py and osmo_interact_ctrl.py for faster VTY and CTRL interface test

Main Room
12:15
12:15
45min
Bring every GPRS enabled phone you can and observe its behaviour with data connection
Keith Whyte

Let's try to resolve some of the odd OsmoPCU/OsmoSGSN incompatibilities we're seeing with specific phones

Main Room
13:30
13:30
60min
Lunch April 21 (Sandwiches + Salads)

Sandwiches + Salads by Bärlifood

Main Room
15:00
15:00
30min
Running a commercial network with OsmoNITB/OsmoBTS
Alexander Chemeris, Ivan Kluchnikov

lessons, what's missing in open-source, path to the split-architecture

Main Room
15:45
15:45
30min
GIS for non-GIS people / cellular network planing
Alexander Chemeris
Main Room
16:00
16:00
30min
Review of 34C3 cellular network
Alexander Couzens

Review of 34C3 cellular network

Main Room
16:30
16:30
20min
OpenSUSE packaging of Osmocom
Martin Hauke

Feedback from the world of distribution packaging for OpenSUSE, a RRP/spec based distribution

Main Room
17:00
17:00
30min
3GPP specifications revision control
Unnamed user

Learn how 3GPP specifications evolve, and put them in a git repository to track the version changes and be able to search through them.

Main Room
17:30
17:30
60min
nextepc as LTE core network
Sukchan Lee

nextepc is a LTE Evolved Packet Core (EPC) released as Free/Open Source Software

Main Room
19:00
19:00
60min
Dinner April 21 (Indian catering)

Indian food catering by Aapka

Main Room
20:00
20:00
240min
Unstructured Supplementary Social Event (USSE) Saturday

Chat + Hack + Drink

Main Room
10:00
10:00
30min
2G/4G interworking
Harald Welte
Main Room
10:30
10:30
30min
GSM burst transmission in GNU Radio
Piotr Krysik

How gr-gsm is used in/with gnuradio to transmit GSM bursts

Main Room
11:00
11:00
30min
SDR PHY for OsmocomBB status update
Piotr Krysik, Vadim Yanitskiy
Main Room
11:30
11:30
30min
TRX Toolkit and virtual Um-interface
Vadim Yanitskiy

Introduction into the TRX Toolkit and possible use cases.

Main Room
11:45
11:45
15min
GAPK (GSM Audio Pocket Knife) status update
Vadim Yanitskiy

A brief introduction into the GAPK (GSM Audio Pocket Knife) project, and some news about the recent changes.

Main Room
12:00
12:00
30min
German Aerospace Center (DLR) site in Weilheim
Dimitri Stolnikov

Report from a visit to the German Aerospace Center site in Weilheim

Main Room
12:30
12:30
15min
pySim discussion
Alexander Chemeris

let's talk about the future of pySim

Main Room
12:45
12:45
15min
Implementation of GPRS support for OsmocomBB
Vadim Yanitskiy

Discussion about GPRS implementation in OsmocomBB project.

Main Room
13:30
13:30
60min
Lunch April 22 (Sandwiches + Salads)

Sandwiches + Salads by Bärlifood)

Main Room
15:00
15:00
30min
osmo-fl2k: USB VGA dongles and SDR
Steve Markgraf

The osmo-fl2k project [ab]uses USB3 VGA adapters as ultra low cost SDR transmitters

Main Room
15:30
15:30
30min
XTRX status update
Sergey Kostanbaev

An update about the development of the XTRX mPCIe SDR board

Main Room
16:30
16:30
45min
Adaptive Digital Predistortion on LimeSDR
Unnamed user, Unnamed user
Main Room
17:15
17:15
45min
Osmocom Releases: The When, How + Who
Harald Welte
Main Room
18:00
18:00
30min
Lattice FPGA reverse engineering & Proper software for the Plutosdr
hoernchen
Main Room
18:30
18:30
15min
OsmoCon 2018 Outlook
Harald Welte

Heads-Up and Brainstorming on OsmoCon 2018 in October

Main Room
19:00
19:00
60min
Dinner April 22 (Seerose catering)

Catering by vegetarian buffet restaurant Seerose

Main Room
20:00
20:00
240min
Unstructured Supplementary Social Event (USSE) Sunday

Chat, Hack, Drink

Main Room