To see our schedule with full functionality, like timezone conversion and personal scheduling, please enable JavaScript and go here.
08:30
08:30
90min
Registration, Coffee and Snacks

Coffee and Snacks are available before the opening of the conference

Conference Venue
10:00
10:00
30min
Welcome to OsmoCon 2018
Harald Welte

Welcome and Introduction Note from the Osmocom project founder

Conference Venue
10:20
10:20
30min
10 years of Osmocom
Harald Welte

Review of 10 years Osmocom history

Conference Venue
10:50
10:50
30min
SIM cards in Osmocom networks
Philipp Maier

Discusses what kind of options you have in terms of SIM/USIM cards when operating Osmocom based networks

Conference Venue
11:20
11:20
10min
Open Source Java applets for (not only) sysmoUSIM-SJS1
J. Félix Ontañón

Quick presentation about a few small opensource Java applets developed for sysmoUSIM-SJS1

Conference Venue
11:30
11:30
30min
OsmoTRX status + support for more drivers/SDR APIs like LimeSuite
Pau Espin Pedrol

OsmoTRX used to support only either UHD or libusrp1, with a compile-time choice. Now, we can build multiple targets such as osmo-trx-{usrp,uhd} and have added LimeSuite support with osmo-trx-lms.

Conference Venue
12:00
12:00
30min
Osmocom developer panel
Stephan Skrodzki, Steve Markgraf, Sylvain Munaut, Neels Hofmeyr, Pau Espin Pedrol

Moderated panel discussion with Osmocom developers and public Q&A

Conference Venue
12:30
12:30
90min
Lunch break (day 1)

Lunch break (day 1)

Conference Venue
14:00
14:00
30min
The 2018 Osmocom automatic testing offensive
Harald Welte

This talk explains how Osmocom set out in late 2017 / early 2018 to establish extensive integration testing using TTCN3 and Eclipse TITAN.

Conference Venue
14:30
14:30
30min
Open Hardware USB E1 Interface (WIP)
Sylvain Munaut

Why design a new E1 adapter in 2018?

Conference Venue
15:00
15:00
45min
WaveMobile: Operating a small, real-world roaming 2G network using Osmocom
Anthony Timson

Experience from WaveMobile on operating a small but real-world roaming 2G network based on the Osmocom 2G protocol stack.

Conference Venue
15:45
15:45
30min
Afternoon break

Afternoon break

Conference Venue
16:15
16:15
30min
osmo-fl2k - the [evil] transmit-side brother of RTL-SDR
Steve Markgraf

In 2018, Steve Markgraf released osmo-fl2k, [ab]using inexpensive USB3 VGA dongles as SDR transmitters.

Conference Venue
16:45
16:45
45min
Community cellular network implementations in Latin America
Peter Bloom

An overview of how organizations and communities are using Osmo projects to create real-world implementations of low-cost, community-based cellular networks

Conference Venue
09:00
09:00
45min
External SMS Services using SMPP
Harald Welte

How to use the SMPP interface to implement external SMS services

Conference Venue
09:30
09:30
30min
External SS/USSD interface
Vadim Yanitskiy

Introducing the GSUP based external USSD interface of the Osmocom Core Network stack

Conference Venue
10:00
10:00
20min
SIMtrace2 - an incremental update to SIMtrace
Kevin Redon

In 2018, after 6+ years of SIMtrace, we finally released SIMtrace2. This talk introduces the what, how and why.

Conference Venue
10:20
10:20
10min
osmo-remsim: Remote SIM card Software
Harald Welte

A quick glance at what's happening on the R&D side with osmo-remsim.

Conference Venue
10:30
10:30
30min
Coffee Break

Coffee Break

Conference Venue
11:00
11:00
20min
Load-based hand-over in OsmoBSC
Neels Hofmeyr

In 2018, OsmoBSC has undergone significant changes to allow load-based hand-over between overlapping cells. This talk describes the implementation and its configuration/use.

Conference Venue
11:20
11:20
20min
Inter-BSC hand-over in OsmoBSC
Neels Hofmeyr

How OsmBSC was extended to support inter-BSC hand-over next to the existing intra-BSC hand-over support.

Conference Venue
11:45
11:45
45min
OC-2G: Lowest cost cellular infra
Omar Ramadan

Containerizing the Osmocom stack for production readiness

Conference Venue
12:30
12:30
90min
Lunch break (day 2)

Lunch break (day 2)

Conference Venue
14:00
14:00
45min
OsmoMGW, MGCP and how it is used
Philipp Maier

This talk covers some MGCP background know-how, introduces OsmoMGW and explains how OsmoMGW is used by OsmoMSC and OsmoBSC to control the RTP user plane of voice calls.

Conference Venue
14:45
14:45
45min
Local Call, Local Switch: 3GPP LCLS in Osmocom
Harald Welte

This talk introduces 3GPP "Local Call, Local Switch" and covers the capabilities of the Osmocom implementation.

Conference Venue
15:30
15:30
45min
A Fault tolerant Core network - Distributed GSM
Keith Whyte

How do you run a GSM network with unreliable backhaul, maintaining as many local services as possible available during periods of backhual outage?

Conference Venue
16:15
16:15
30min
Osmocom Roadmap: 2019 and beyond
Harald Welte

Let's have a look on the roadmap for Osmocom in the next 12 months or so.

Conference Venue
17:00
17:00
60min
Farewell Coffee and Snacks

Farewell Coffee and Snacks

Conference Venue